Märkning av stålrör med vitpigmenterat bläck

Utmaningen

En tillverkare av stålrör, ledningar och arkitektoniska strukturer för dekoration med huvudkontor i Kalifornien, ville ha en lösning för att märka 2D-koder och alfanumeriska tecken på sidorna av sina stålrörsprodukter. Storformatmärkningen ger kunderna produktidentifiering och kvalitetsinformation. De använde redan Matthews ventilutrustning för att märka med svart bläck, men bläckets begränsade kontrast mot de olika typerna av stålsubstrat, inklusive kallvalsade, varmvalsade, galvaniserade, betade och oljade ytor, innebar att märkningen blev svårläst i vissa tillämpningar.

Deras krav omfattade:

  • Skrivhuvuden som kan märka variabla data och streckkoder i flera kombinationer
  • Möjlighet att producera en lättläst märkning med hög kontrast som är tillräckligt skarp för att 2D-streckkod ska kunna läsas av ett avkänningssystem
  • Bläck som fäster på olika typer av stålsubstrat
  • Universell kontrollenhet för hantering och styrning av utskrift av olika märkning på olika produkter

 

Matthews lösning

Matthews rekommenderade användning av MPERIA® V-seriens märkningssystem med stora tecken och Drop on Demand med ett 32-ventilers 8000+-skrivhuvud och vitpigmenterat SCP-800A-bläck med hög kontrast.

Systemet drivs av Matthews automatiseringsplattform för märkning och kodning, MPERIA. Genom att trycka direkt på rören med det vita bläcket får all märkning tydlig kontrast och är mycket lättläst (både för kunder och avkänningsenheter) mot alla mörka stålsubstrat. Matthews-skrivhuvudena har dessutom mikroventilteknik som sänker bläckförbrukningen, samtidigt som de producerar högkvalitativ, tydlig märkning från 0,125 till 5 tum (3,175 till 127 mm) vid höga hastigheter.

MPERIA-systemet styr V-serien och lagrar många olika märkningar och meddelanden som kan varieras för olika produkter. Medarbetarna kan enkelt välja eller ändra nödvändig märkning och kodning vid banan i takt med att produkterna ändras.

Den första installationen var en sådan framgång att företaget implementerade samma märkningslösning vid flera andra anläggningar och har planer på att fortsätta med detta.

Relaterade länkar