Clas Ohlson moderniserar och effektiviserar märkningen vid sin största distributionsanläggning

Clas Ohlson moderniserar sin etikettering med Matthews Marking Systems MPERIA® A-serie, och uppnår maximal effektivitet, flexibilitet och driftsäkerhet.

När Clas Ohlson – ett av Sveriges största postorderföretag – byggde nya linjer i sitt distributionscenter såg de en möjlighet att nå till nya nivåer med ett print-and-apply-system, mer avancerat än något de använt tidigare. För att modernisera sin verksamhet vände de sig till sin långsiktiga partner, SysCon, som rekommenderade Matthews MPERIA® A-Series för applikationen. Clas Ohlson implementerade åtta MPERIA-märkningssystem på fyra produktionslinjer, vilket förbättrade den totala effektiviteten och förberedde verksamheten för långsiktig driftsäkerhet och framtidssäkring.

 

Utmaningen

Clas Ohlsons distributionscenter Insjön är en viktig del av företagets internationella handel och framgång. Anläggningen är den enda distributionsplatsen för cirka 224 Clas Ohlson-butiker samt hela e-handelsverksamheten. Sedan 1992 har produktionslinjerna använt märkningsteknik som sedan dess blivit föråldrad både vad gäller tillförlitlighet, ergonomi och säkerhet.

När Clas Ohlson utökade sin verksamhet behövde man ett system som kunde hålla jämna steg med efterfrågan. De behövde ett modernt etikettsystem för utskrift och applicering som skulle ge klassens bästa prestanda, effektivitet, flexibilitet och säkerhet samtidigt som de integrerades sömlöst med andra linjekomponenter och var lätt skalbara för att klara ytterligare expansion och tillväxt.

 

Lösningen

Tillsammans med sin långsiktiga partner, SysCon, sökte Clas Ohlson efter en ny märkningslösning som uppfyllde alla deras krav. SysCon rekommenderade Matthews MPERIA® A-Series.

Var och en av de fyra produktionslinjerna är nu utrustade med två automatiska etikettskrivare (LPA) samt med MPERIA-kontroller. Den första LPA:n skriver ut och applicerar en ID-etikett som innehåller en streckkod med ett nio tecken långt serienummer som systemet räknar upp med ett för varje märkning.

Den andra LPA:n skriver ut och applicerar fraktetiketten, som skapas baserat på data som skickas till MPERIA-utskriftskontrollern av Clas Ohlsons överordnade system. Alla etikettlayouter skapas i Matthews Windows-baserade etikettdesignprogram och lagras i MPERIA-styrenheten.

Denna lösning uppfyller alla Clas Ohlsons behov:

Maximal flexibilitet och anpassningsförmåga

Det lilla inbyggnadsmåttet för MPERIA A-serien möjliggör snabb och enkel linjeintegrering. I Clas Ohlsons fall var MPERIA A-Series lätt att konfigurera för att märka en mängd olika lådstorlekar. Då vi har en stor variation av olika typer av applikatorer så kan vi alltid hitta en lösning till varje kund med unika förutsättningar för märkningen.

Sömlös integrering

Med MPERIAs kraftfulla systemintegrering kan kunden enkelt skicka variabel fraktinformation för att skriva ut och applicera fraktetiketter för varje kolli. Den korrekta leveransadressen, efter avläsning av ID-etiketten som sitter på sidan av kollit skickas från det överordnade systemet för varje märkning.

Enkel drift & förenklat underhåll

MPERIA A-serien är speciellt utformad för att effektivisera driften på linjen med optimerad märkning. Systemet erbjuder verktygsfritt underhåll vid byte av förslitningsdelar, mycket enkelt byte av etikettrulle med endast en vals att passera ger minimalt produktionsstopp, samt ett operatörsvänligt användargränssnitt som inkluderar varningar som “snart slut på etikett” för att kunna planera etikettbyte och larm som “Slut på etikett/märkare stoppad” för att säkerställa att inga kolli blir omärkta.

Säkerhet

Då märkarens all rörelser görs via små stegmotorer med låga moment så är märkaren helt säker att använda utan klämrisk. Den behöver därför inte byggas in i ett skydd vilket ger god och enkel åtkomst för byte av etikett samt vid service.

Pålitlig skalbarhet

Eftersom MPERIA är en universell kontrollenhet är det enkelt att utöka med ytterligare märkare till nya linjer efter behov. Mperia kan kommunicera med flera olika system och enheter som exempelvis våg eller streckkodsläsare för närvarokontroll samt läsbarhet– allt utan dyr systemintegration.

 

Resultaten

Matthews MPERIA A-Series förser Clas Ohlson med en heltäckande lösning som är pålitlig, flexibel, säker, skalbar och enkel att använda. Som ett resultat av detta har Clas Ohlson kunnat effektivisera sin etikettering för att förbättra effektiviteten. Detta i sin tur minskar kostnaderna och gör det möjligt för Clas Ohlson att leverera klassens bästa kundupplevelse.

 

Print-and-Apply Labeling Machine in distribution center

Om Clas Ohlson

Clas Ohlson grundades 1918 som postorderföretag i Insjön, Sverige. Idag är de ett av de starkaste nordiska detaljhandelsvarumärkena med 224 butiker på tre marknader – Sverige, Norge och Finland – och en robust on-lineverksamhet. Företaget erbjuder ett brett utbud av produkter som hjälper människor att fixa sina hem på ett praktiskt och hållbart sätt. Deras ambitiösa hållbarhetsmål är att bli klimatneutral och helt cirkulär 2045.

 

Om SysCon

Med huvudkontor i Karlstad, Sverige, är SysCon ett innovativt teknikföretag med fokus på automation och industriella IT-lösningar. Från rådgivning till reservdelar och akut felsökning ger SysCon ger sina kunder nyckelfärdig service och framtidssäkra konstruktioner med de mest moderna och framåtblickande produkterna och teknologin. Genom att arbeta med ett stort nätverk av externa partners med expertis inom ett brett spektrum av specialiteter servar SysCon kunder och projekt över hela Europa, och har utvecklat ett rykte för pålitlighet, hög kompetens och långsiktiga relationer baserat på gemensamma mål.